top of page

INFORMACIÓ SOBRE LES CONSEQÜÈNCIES DEL TEMPORAL GLORIA A LA ZONA DEL PANTÀ

EFECTES LOCALS EN LA ZONA D'INFLUÈNCIA DEL CLUB NÀUTIC I ACTUACIONS PER PART DE L'AGÈNCIA CATALANA DE L'AIGUA 

 

L'ACA AGRAEIX LA COL.LABORACIÓ DEL CLUB NÀUTIC EN ELS TREBALLS DE NETEJA I RECOLLIDA EN EL SEGÜENT VIDEO:  

 

https://youtu.be/aJgOyUyZlBM

IMG_20200222_103352.jpg
.

.

Play Video
IMG_20200218_175208.jpg

15-06-2020: informem a tots els socis que els treballs de reparació de desperfectes en el paviment de l'Club ocasionats pels treballs de retirada d'escombraries durant els últims mesos s'iniciaran aquest dijous dia 18 i està previst durin uns 2 dies.

 

Agraïm la comprensió i col·laboració de tots en facilitar en lo possible aquests treballs

 

08-05-2020: Amb data d'avui l'ACA ens comunica que finalitzen definitivament els treballs de desescombrament al Pantà. En total ha set recullides unes 2000 tones de brossa, la major part per ser convertides a biomassa.

Des de l'ACA hi ha el compromís de retirar troncs i brossa acumulada a les platges del Club aquesta setmana.

 

Els treballs amb maquinària pesada durant aquests mesos han malmès la superfície cimentada del Club en els llocs on han estat treballant. Una vegada efectuat el pressupost dels desperfectes ocasionats i l'ACA doni el vist i plau, s'inciaran els treballs de reparació tan aviat com sigui possible per tenir-ho acabat abans de l'inici de temporada.

09-03-2020: Continuen a bon ritme els treballs de desescombrament de la brossa flotant al Pantà. La operativa s'ha dividit en dues zones: la del Club Nàutic on ja estava ubicada des del principi, i la zona de la prèsa on s'hi acumula també gran quantitat de residus.

La trituradora es reparteix la feina entre aquestes dues zones i s'ha habilitat el camp de futbol del antic Hostal La Riba per a acumular-la i convertir-la en biomassa.

 

Des de l'ACA recomanen que no es practiqui la navegació a motor pel Pantà fins que no millori la situació.

Us deixem uns videos recents dels treballs.

25-02-2020: ahir dimarts a la zona de la prèsa i amb l'ajuda d'una grua es va baixar al Pantà una segona embarcació de suport per a la recollida de brossa. També es van portar per carretera una retroexcavadora, que es va situar a la vora de l'aigua, i una grua de pinça situada vora l'entrada de la rampa junt a la trituradora.

 

La grua recull la brossa deixada per la retro i la diposita a la trituradora. El material triturat passa directament a un camió que el porta fins a un recinte del antic Hostal La Riba per ser convertit en Biomassa.

 

Us deixem un recull d'imatges i videos de la operativa

23-02-2020:  Demà dilluns esta prevista l'arribada d'una nova embarcació al Pantà, amb l'objectiu de augmentar l'efectivitat de la recollida de brossa flotant.

Segons fonts de l'ACA, la prova pilot d'aquesta setmana ha demostrat poca eficiència en la recollida i s'ha optat per un canvi d'estrategia, que consistirà en l'arrossegament de brossa amb una tècnica semblant a la que utilitzen dues embarcacions de pesca unides per una xarxa.

L'operatiu es complementarà amb la col.locació de la brossa en una trituradora mòvil amb l'ajuda d'una grua-pinça. Aquesta trituradora, propietat de la empresa Alameda-Torrent, va ser portada ahir a les instal.lacions del Club Nàutic des de Cassà de la Selva amb el propòsit de que els residuus d'origen vegetal originats de la trituració s'utilitzin com a Biomassa, mentre que la resta  es portin a una Planta de reciclatge i tractament de residuus. 

Tot i el reforç en la operativa s'espera que els treballs de recollida i transport s'allarguin uns quants mesos.

Des del Club hem ofert les facilitats i la logística necessària mentre durin els treballs.

Tanmateix esta previst que el Restaurant Sau Vell romangui obert tots els dies per facilitar els àpats dels treballadors.

 

19-02-2020: Avui s'inicien les tasques de neteja de la brossa flotant amb l'ajuda de l'embarcació Pelícan, portada des de Tarragona ahir a la tarda i col.locada al Pantà mitjançant una grua des de la prèsa. L'embarcació s'obre per la proa i empeny la brossa cap a la vora, on l'amuntega en grans pilots per posteriorment ser recullida en camions que la traslladaràn a una empresa de tractament de residuus. 

Tal com ja va informar l'Area Tècnica del ACA, aquesta primera setmana servirà com a prova pilot, puguent-se modificar la operativa amb més o diferents recursos a mesura que avançi la recollida.

El Club Nàutic actuarà com a base d'operacions, però la recullida de brossa es podrà fer en altres indrets pròxims al Club com pot ser la zona d'esplai o la platgeta de La Riba.

El Club facilitarà durant les properes setmanes la logística necessària als treballadors de recullida de brossa, per lo que demanem a tots els socis comprensió i la màxima col.laboració mentre durin els treballs. 

 

12-02-2020: El temporal Gloria del passat mes de gener va ser un dels pitjors de la història recent a Catalunya degut a la seva magnitud i a la confluència de diverses condicions meteorològiques adverses (vent, pluja, neu, onades..) que van provocar quantiosos danys i desperfectes a gairebé tot el pais, sobretot al litoral, les lleres i zones adjacents dels rius i les desembocadures d'aquests rius.

La zona del Pantà de Sau s'ha vist greument afectada per milers de troncs i brutícia flotant, arrossegada principalment de la llera i les vores del riu Ter. Les imatges del embassament parlen per sí soles.

 

A la rampa i zones de platja del Club Nàutic s'hi amunteguen milers de troncs i tota mena de brutícia portada pels vents dominants i la corrent. 

 

Per aquest motiu, l'AGÈNCIA CATALANA DEL AIGUA (ACA) ha iniciat un projecte pilot i a gran escala de retirada de residuus, tant els flotants mitjançant embarcacions preparades per aquesta finalitat, com els dipositats a marges i lleres del Pantà mitjançant camions. En aquest sentit i per les característiques i magnitud dels treballs ens han demanat la utilització del Club Nàutic com a base d'operacions, ja que en cap lloc de la resta del Pantà es donen ni la logística ni les condicions mínimes per efectuar el servei amb seguretat.

 

Com a Club fortament implicat en la protecció del Medi Ambient i amb la necessitat de tenir un Pantà segur i apte pels esports nautics, ens hem ofert a col.laborar amb l'ACA amb tot el que poguem i dintre les nostres possibilitats mitjançant un Conveni, sent conscients del enrenou que es produirà durant unes quantes setmanes i del qual rebreu informació actualitzada en aquesta plana web. Esperem la vostra comprensió davant els previsibles inconvenients derivats d'aquestes actuacions.

Cordialment,

LA JUNTA DIRECTIVA

IMG_20200218_161349.jpg
IMG-20200126-WA0026.jpg
IMG-20200129-WA0000.jpg
IMG-20200201-WA0002.jpg
bottom of page